HockeyNews
PLUS

Modo om valet av motstånd i semifinalen – och om skadan på backen

(27254) Karlin Brickley
Bildbyrån

Publicerad: 28 mars 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Modo är i semifinal efter pärsen mot AIK och ska välja motstånd i semifinalen.
Blir det Mora, Södertälje – eller Djurgården?
– Jag tror att jag måste vara redo (tisdag kväll) för det kan faktiskt bli avgjort om Mora vinner, säger Karlin till HockeyNews.se.

Nästan 7 300 åskådare på Hovet tog emot AIK – och Modo – i den sjätte allsvenska kvartsfinalen. Seriesegrande Modo fick slita oerhört hårt för sin 4–2-vinst och var länge pressat vid 0–0.

– Deras fans har gjort det jättebra. Och AIK som lag har gjort det bra också. De blev framburna så vi hade fullt upp, säger Modotränaren Mattias Karlin efter avancemanget till semifinal.

I den första perioden tvingades han att ta en timeout då Modomålvakten Kristers Gudlevskis hade massor att göra.

– Vi visste ju att de skulle komma och det blir inte lättare med den publiken heller. De får extra energi och vi blir lite små och lite tveksamma i våra beslut. Vi tar några utvisningar. Det negativa bara rullade på på nåt sätt. Vi kände oss manade att göra det och det blev lite bättre direkt efter. Sedan var det som att vi sakta men säkert drog oss tillbaka till det dåliga igen med hjälp av några utvisningar också så klart, säger Karlin.

LÄS MERAIK-coachen om sitt utspel efter sista matchen: "Sa det jag sa i tv"

Hur var det med utvisningarna?

– Jag kan väl tycka att det var lite småtufft att vi satt med fyra tvåor och de med noll tvåor, det kändes inte som att det speglade det som var ute på banan, men det är ju så, ibland har man dem med sig och ibland så är de lite mer emot. Det kändes som vi jobbade i en liten uppförsbacke just på den punkten.

Karlin har inga problem med att berömma sin målvaktshjälte Gudlevskis.

– Vi är väldigt nöjda med ”Guden”. Det är han som gör att det faktiskt står 0–0 efter den första perioden. Med vårt PK (boxplay) också så klart. Men ska man ta ut en enskild så är det absolut ”Guden” som gör att det står 0–0. Det är mycket där vi vinner matchen. Att vi är kvar och tar över lite grann i andra. Då gör vi ändå rätt mycket bra saker. Vi började spela med fem man och åkte mer skridskor och började vinna lite dueller och började skapa. Och så fick en bra start i tredje som vi kunde spela lite på.

Modo, som fortfarande har stjärncentern Josh Dickinson utanför på grund av skada, tappade toppbacken Daniel Brickley som träffades av ett AIK-skott på benet och det tog illa.

– Han spelade inte vidare. Vi får väl se här helt enkelt vad det är. Han hade i alla fall hyfsat ont. Han var ute och kände lite grann, men nej, vi sparade honom, säger Karlin.

Modo är framme i semifinal i slutspelet som tredje lag efter Djurgården och Björklöven. Och som seriesegrare är Modo det enda lag som får välja motstånd i semifinalen. Modo väljer mellan de två lägst rankade lagen från grundserien. Det kan smälla till redan på tisdagskvällen om Mora vinner i Södertälje mot SSK.

– Jag tror att jag måste vara redo (tisdag kväll) för det kan faktiskt bli avgjort om Mora vinner. Jag misstänker att valet blir (efter matchslut SSK-Mora) om de vinner så vi får göra oss redo för att bestämma vilka vi ska ta helt enkelt.

LÄS MEREk: AIK föll trots Blomqvists utspel – starkt av Modo att palla trycket

Vilka är ni i Modo som bestämmer?

– Vi har diskuterat med gruppen, så spelarna är med på vad vi ska ta och inte ta. Vi har hyfsat bra koll, sedan ska vi så klart diskutera vidare. Men alla har fått säga sitt. Alla ledare, spelare, sportchef. Det är väl bara busschauffören som inte har varit med kan man säga.

Men han säger väl sitt under den långa bussresan hem till Övik…?

– Ja, men han har bra koll. Han är en före detta tränare, Tobbe Enströms farsa, så han har bra koll. Vi får väl se om han kanske har nåt bra tips.

Mora har 3–2 i matcher och vid vinst mot Södertälje på tisdagskvällen i Södertälje står Modos val mellan Mora och Djurgården.

– Björklöven är tvåa så vi är på olika sidor tills eventuell final, konstaterar Karlin.

Gynnsamt läge för er?

– Vi känner att vi har blandat och gett ganska mycket. AIK har gjort sitt för att störa oss och nånstans är vi inte dummare än att vi vet att vi är favoriter.  Förlorar man (kvartsfinal)serien är det fiasko på nåt sätt. Seriesegern är en piss i havet. Jag tror att vi bör få ner axlarna och ska kunna leverera lite bättre hockey. För det har vi i oss. Första steget är klart och nu är det mera vinnarlägen. För nu är det topp fem som är kvar om man räknar Södertälje och Mora. Hela topp fem är kvar och alla lag är bra. Nu finns det ingen som blir jättefavorit på samma sätt som kanske det var i kvarten. Det tror jag kan hjälpa en del faktiskt.

Det låter som att det är mycket mentalt med det du säger för det handlar om hur ni ser er själva och hur andra tittar på er?

– Nej men det är lite så. AIK har ingenting att förlora. Det är ju så det funkar när de hamnar långt ner och vi hamnar långt upp. De kan köra på ett annat sätt. Förlorar de är det inte katastrof katastrof. Medan förlorar vi så är vi värdelösa, typ. Det är det som är det mentala och de kan spela på det. Det är lite knöligt, säger Mattias Karlin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!